zaterdag 2 maart 2013

Windows Azure SQL Database (Voorheen SQL Azure)

De eerste stap is de database van BesteProduct in Windows Azure SQL Database te krijgen. Windows Azure SQL Database is een beperkte SqlServer (2012, geloof ik), maar als je geen al te vreemde dingen doet (en dat doen wij hopelijk niet) moet dat voldoende zijn.

Nadat ik mijn waarde collega Niels Willems zo ver heb weten te krijgen om zijn creditcard te verbinden aan een Azure account, kan het feest eindelijk beginnen.

De eerste stap is een database in Windows Azure SQL Database aanmaken. Dat gaat vanuit de Azure portal vrij eenvoudig. Je gaat naar SQL Databases en klikt op Create SQL Database (Afbeelding 1)


Afbeelding 1. De database aanmaken.
Dit leidt dan tot de volgende wizard waarin je kenmerken van de database op geeft zoals naam, versie, grootte en een mysterieuze server. (Afbeelding 2)


Afbeelding 2. Database eigenschappen
Die server is de database server. Hier specificeer je de logingegevens en bepaal je waar het ding in de wereld komt te staan (Afbeelding 3). Wij kiezen Western Europe. Dan staat hij tenminste in Amsterdam.


Afbeelding 3. De server aanmaken
Na een paar tellen is de database klaar voor gebruik en krijg je het volgende scherm (Afbeelding 4).


Afbeelding 4. De database
Om erop te kunnen werken moet je eerst ip adressen, van waaraf je erop wilt werken, registreren. Dat doe je via "Manage allowed IP addresses", dat naar het scherm in Afbeelding 5 helpt.


Afbeelding 5. IP Adressen registreren

Niet vergeten te "saven". Het knopje zit listig verborgen onderin de pagina. Daarna kun je vanuit de pagina in afbeelding 4 via "Manage URL" naar de database (afbeelding 6)


Afbeelding 6. De database portal
Via "design" kun je nu het datamodel in elkaar knutselen. Er zijn een aantal grafische voorzieningen aanwezig die het leven vereenvoudigen en voor de die-hards is er een heuse tekstuele "new query" optie waarin ze hun eigen T-SQL kunnen produceren.
Natuurlijk kun je ook gebruik maken van (zij het beperkt) SqlServer Management Studio (SSMS). Om een verbinding te maken geef je het adres van de server op, de credentials en de rest gaat vanzelf (afbeelding 7)


Afbeelding 7. Login scherm SSMS
Let op dat Windows Authentication niet gaat werken. Je moet SQL Server Authentication gebruiken. In Windows Azure SQL Database krijg je, naast de database server, ook een master database waarin je o.a. security afregelt.

Aangezien wij reeds een database hebben, zal ik me niet bezig houden met het designen van databases. Onze database moet de cloud in, maar daarover later meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten