![]() |
Afbeelding 1. Nieuw bij Cloud Services: De autoscale optie. |
Nog even een korte toelichting op de meerwaarde van deze functionaliteit (meer details in mijn blog Elastic Computing). De toegevoegde waarde van Windows Azure zit hem in het gegeven dat je moeiteloos meer (virtuele) servers kunt inschakelen wanneer dat nodig is en ze net zo eenvoudig weer kunt verwijderen. Met eigen servers is dat, vanwege contractuele afspraken, niet zo eenvoudig. Je kunt machines bijhuren/kopen, maar je komt er niet zo gemakkelijk meer vanaf. In Windows Azure kun je op ieder tijdstip machines toevoegen of verwijderen. En dat in een fractie van een paar minuten. Met elastic computing kun je dit op- of afschalen zelfs automatiseren op basis van het resourcegebruik, zoals processorbelasting en geheugengebruik. Dit automatiseren kun je zelf doen of je koopt een programmaatje dat dat doet. Nu is het dus onderdeel van Windows Azure (zij het een preview)
In afbeelding 1 zie je dat autscale standaard uit staat en dat je de keuze hebt uit schalen op basis van processorgebruik (CPU) of op basis van een wachtrij (QUEUE). Wanneer we CPU selecteren, krijgen we ineens een heleboel opties te zien (afbeelding 2)
![]() |
Afbeelding 2. De extra opties wanneer we schaling op basis van CPU kiezen. |
De eerste test was ietswat merkwaardig. Initieel begonnen we met twee instanties en toen we de autoscale activeerde, zaten we op nog maar één instantie, merkwaardig als de minimale hoeveelheid instanties op twee is afgeregeld. Twintig minuten later stond hij gelukkig weer op twee. Geen reden tot paniek dus.
De scale optie "QUEUE" zal schaling realiseren op basis van het aantal queueberichten dat een instantie kan afhandelen. Wanneer we "QUEUE" selecteren, krijgen we het venster uit afbeelding 3
![]() |
Afbeelding 3. De schaalopties wanneer we schaling op basis van queue selecteren. |
De autoscaler is een zeer welkome aanwinst in de cloudservices. De vraag is natuurlijk hoe lang deze optie gratis blijft. Persoonlijk zou ik ook op geheugengebruik willen schalen, maar op basis van CPU lijkt mij een goede start. Bij schaling op basis van de queue vind ik het jammer dat je geen queue uit de service bus kunt opgeven. Wellicht komt dat later nog. Het is tenslotte nog een preview. Het begin is er in ieder geval.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten